Sand historie om naturkræfter

 

Mødte en snedker julen 2002, der året forinden det samme sted fortalte mig han havde vundet 1½ mill. kr. i Lotto. Ved mødet året forinden fortalte han mig, at ”ikke den mindste” af landets banker havde rådet ham til at holde en pæn stor klat af summen i IT-aktier. Jeg svarede, at dette var et dårligt råd.

 

Han smilte dengang udpræget overbærende.

 

Så fortalte han mig – stadig i 2001 – at han havde lavet en drage til sit barnebarn, men desværre kunne han ikke få den til at flyve. Han forklarede mig alle de anstrengelser han havde lagt i netop denne drage for at glæde sit barnebarn. Jeg vidste tilfældigvis også, hvori fremstillings-fejlene bestod angående dragen, men sagde ikke så meget; ville nødig virke arrogant.

 

Man skal virkelig passe på, når man går troen på tværs.

 

Det var den 22. december 2002 jeg atter mødte snedkeren på den lokale grill. Nu kunne han oplyse, at han havde mistet kr. 300.000 på ét år på sine investeringer og mærkelig nok huskede han, hvad jeg netop have sagt, han skulle holde sig fra. Hans evne/vilje til at lytte var blevet forøget med cirka 30%, hvilket ikke siger så meget.

 

Nu valgte jeg at starte med dragen, som han ikke kunne begribe jeg kunne huske, at han havde talt om året forinden. Sådan er der så meget!

 

Jeg skylder at melde, at vedkommende snedker-millionær er ret så meget imod banker og en hel del venstredrejet; dog ikke mere end han havde ladet sig råde af én af bankerne, nu han var blevet ved muffen.

 

Jeg forsøgte at indlede – efter at have fået ret til at svare på et spørgsmål han for længst havde stillet, men indtil da blot uddybede fuldstændig unødigt med en mængde overflødige og mest uvedkommende detaljer for at vise sig:

 

”Det stod klart allerede i 1999, at tiden var kort med aktie-spekulationsluften, der ingen forbindelse har med realistiske forventninger til kommende forretningsoverskud. Da vi var nået til august 2001 skrev bladene og fortalte medierne i øvrigt:

”Så lad dog børnene investere i aktier, især IT-aktier.” – for at få fordelt ulykkerne (dette sidste stod ikke at læse). Det er med aktierne som med dragen, et ideologiske uvidenhedsprojekt, beklager. Du lakerede papiret efter du fejlagtigt havde strammet det og påført dragen nogle efter din snedkervurdering – stabiliserende tunge dimser i hver side. Det medførte, at dragen blev for tung og mistede evnen til at fange nok luft til at flyve. Det på nøjagtig samme måde med aktierne.”

 

Han svarede: ”Nu er du da for dum, har du siddet her længe?”

Nej, kun 3½ minut, medens jeg lyttede til dig og fortalte dig dette.

 

Jeg forsatte: ”Den kloge narrer den mindre kloge, men mærk dig én ting, mit råd var gratis; du kan jo altid prøve med dragen til en begyndelse. Aerodynamik er nok for ikke platfodede snedkere. Men hvorfor spørger du egentlig?

 

Jah, nå(?)”. Er vi blevet grådige, kan det gå galt, hvis vi ikke har luft nok??
Turde således ikke andet end antyde, at det var det samme med IT-aktierne.

 

m.v.h.

Ebbe Vig

www.lilliput-information.com